De Druppel
Normaal gesproken hebben we tijdens het melken altijd wel wat te kletsen, maar nu zijn we stil. Om ons heen staan 14 koeien en alleen het zacht pulserende geluid van de melkmachine is hoorbaar.
Ik zie een druppel melk onderaan een speen bungelen. Puur natuur, het bruist van energie en zit barstensvol gezonde voedingsstoffen.
Gelukkig zijn de druppels die helemaal zichzelf mogen zijn en via de melktap onbewerkt en rauw gedronken worden.
De minder bedeelden krijgen een lift met de tankwagen richting de melkfabriek. Daar komen ze in een mallemolen, waar alle potentie eruit wordt geslingerd geperst en gepasteuriseerd. Met als eindresultaat een afgewaardeerde versie van het ooit zo talentvolle toppertje.
In het koelschap van de supermarkt vind je ‘Dagverse melk’ of ‘Lekker lang houdbaar’ met calcium, eiwitten en vetten. Ik vraag me af; Is “veilig” in elkaar geknutseld eten ook altijd gezond? Vullen we of voeden we onszelf met wat we naar binnen werken? Hoe onveilig is puur en onbewerkt? En hoe staat het eigenlijk met onze vrije keuze en eigen verantwoordelijkheid?