Eigen weg

Woensdag 5 juni

Toen wij net op de boerderij kwamen wonen, vond ik in een oude kast twee bordjes met de tekst ‘EIGEN WEG’ en ‘BETREDEN OP EIGEN RISICO’. Ik heb ze aan de muur geplakt en het woord ‘JE’ ervoor geschilderd.

Laten we zeggen dat we de afgelopen jaren op onze weg aardig wat hobbels en tegenwind hebben gehad. En daarin verschillen wij vast niet van vele andere boerengezinnen.

Elk boerenbedrijf probeert haar eigen route te bepalen, en stuit onderweg op steeds veranderende verkeers- en uitstootregels. Aan de kant van de weg staan belanghebbende berm-bemoeials. Banken, adviseurs, voerleveranciers, grote melkcoöperaties, kunstmesthandel, chemische- en farmaceutisch industrie.  Allemaal met hun eigen ‘onafhankelijke’ routeplanner vol tips, adviezen, voorwaarden, eisen en aanbiedingen.

Met daarnaast wisselende weersomstandigheden, virus verspreidende muggen, loslopend wild en tal van meningen uit de media, is een het runnen van een boerderij een uitdagende roadtrip.

Ongeveer tien jaar geleden stonden wij met ons bedrijf tegen de vangrail; koeien ziek, niet drachtig, geen kalfjes dus geen melk. Wel heel veel rekeningen, wanhoop en stress. De ANWB had het behoorlijk druk met ons. Gelukkig ging het na juli 2015 beter, de melkproductie steeg en ons vertrouwen groeide. We kwamen voorzichtig in beweging.

Ondertussen werd er geroepen; ‘heel agrarisch Nederland rijdt te hard, elk bedrijf dat  ten opzichte van juli 2015 harder is gaan rijden, krijgt een boete.

En die boete kregen wij. Niet omdat we de maximum snelheid hadden overtreden, maar omdat we vanuit stilstand weer vooruit waren gekomen. Wij moesten 13 koeien inleveren, terug van 73 naar 60 koeien. Ons bezwaar werd afgewezen, want dit viel onder ondernemersrisico.

We namen de afslag; Biologisch, kozen voor een nieuwe melkcoöperatie en een andere accountant. Onderweg ontdekten we homeopathie, accupunctuur en natuurlijke manieren om het land, onze koeien en onszelf gezond te krijgen en te houden. Hiermee hebben we heel wat bermprofiteurs achter ons gelaten.

Vandaag hebben wij onszelf zo goed als vrij kunnen kopen van de Boerenleenbank. Met de verkoop van een paar hectare, lossen we een groot deel van onze hypotheek af, die nog op 73 koeien was gebaseerd. En dat geeft heel veel lucht. Lucht om op adem te komen en onderweg te genieten van het uitzicht.

Op het eerste gezicht verandert er niets, want we kunnen het land blijven pachten. Maar tegelijkertijd doet het zeer om afstand te doen van grond dat generaties lang in onze familie is.

Je eigen weg gaan, is niet zonder risico, het is pionieren in weer en wind, omgaan met onrecht, keuzes maken en afslagen nemen, vallen, opstaan en gewoon weer doorgaan, soms tegen de stroom in. Maar wij kunnen wel zeggen; dit is onze eigen weg.

Annemiek