Klip klepper-die-klap

Woensdag 13 November

Klip Klepper-die-klap

 

Nu alle koeien, pinken en kalfjes lekker tevreden in het stro liggen en op stal staan, is mijn ochtendritueel een stuk korter. Ik doe de melktap open, schuif het voer aan en vul de waterbakken. Nadat het nakomertje en de poezen melk hebben gehad, help ik Gerlof in de melkstal.

Vergeleken met het voorjaar en de zomer, scheelt me dat elke ochtend ruim een uur. Dat uurtje zou ik kunnen besteden aan schoonmaken maar ik duik veel liever de keuken in.

Er gaat binnenkort een koe naar de slager, dus de diepvries moet leeg. De bodem is al in zicht. Naast twee soepkippen die een paar jaar geleden op wintersport zijn gegaan, ligt er een ruime hoeveelheid aan biefstuk en rosbief, want daar ben ik altijd zuinig op.

Dit is de tijd voor lekkere stoofpotjes, hachee en suddervlees. Van een schenkel trek ik bouillon waar ik zo een ragout van ga maken.

Terwijl ik tussen de dampende en pruttelende pannetjes sta, staat Raf buiten met zijn voorpootjes in de vensterbank met zijn neus tegen het raam. Uitgekookt als hij is, weet hij dat het mergpijpje straks voor hem is.

Om een roux te maken pak ik de bloem uit de la. Uit een keurig rondgeknaagt gaatje stroomt het er aan de onderkant uit.

Ik zie een muis!

Waar?

daar in de la!

Waar in de la?

Nou daar!

Een kleine muis op klompjes, het gaat van klip klepper-die-klap tussen de mixjes, kruiden en de ketjap. Het muisje heeft duidelijk voorkeur voor Aziatisch eten. De Chinese stokjes die ook in de la liggen, zijn doormidden geknaagd.

Wat zijn eetgewoonten ook zijn, voordat ma muis een vijfling krijgt en alle muisjes beschuitjes met muisjes eten. Gaan we hier even heel snel mee afwerken.

De poezen gaan per direct op rantsoen.

 

Annemiek